W zeszłym tygodniu uczestniczyłam w szkoleniu prowadzonym przez Panią doktor Natalię Ukleję-Sokołowską, która na co dzień pracuje w Katedrze i Klinice Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych w Bydgoszcz.
Alergie powietrzno-pochodne, w tym również alergie /nadwrażliwości na alergeny pokarmowe (nie mylić z nadwrażliwościami spod klasy IgG) stają się coraz częstszym zjawiskiem na całym świecie.
Analizy epidemiologiczne prowadzone w ostatnich latach jednoznacznie wskazują na gwałtowny wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Dotyczy to zarówno dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Odsetek pacjentów z „ przewlekłą alergią pokarmową” wzrasta, a tych którzy w wieku dorosłym „wyrastają z choroby alergicznej” maleje...
Obserwacje również dowodzą, że od prawie 50 lat sukcesywnie zwiększa się liczba chorych na astmę oskrzelową i alergiczny nieżyt nosa, a przyrost nowych zachorowań jest widoczny zwłaszcza w krajach zachodnich.
Problem alergii pokarmowych dotyka około 5–8% dzieci i 1–5% dorosłych. Mimo licznych badań, wiele elementów dotyczących mechanizmów immunologicznych i biologicznych nietolerancji pokarmowych pozostaje niewyjaśnionych.
W ostatnim czasie mówi się nawet o „epidemii alergii”.
Pani doktor podkreślała fakt, że notuje się coraz gorsze efekty lecznicze po zastosowaniu leczenia tylko dietą eliminacyjną, a leczenie alergii jest bardzo trudne gdyż jest to wieloczynnikowy proces, uwarunkowany przez czynniki genetyczne jak i środowiskowe i trudno przewidzieć jest jak dany pacjent zareaguje na terapię.
Co powoduje utratę tolerancji organizmu na alergeny wziewne czy pokarmowe?
• Geny: jeśli jedno z rodziców jest obciążone alergią, ryzyko wystąpienia tej choroby u potomstwa wynosi 40%, jeśli natomiast oboje – aż 60%.
• Postęp cywilizacyjny czyli zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów,
Zanieczyszczenie żywności
Prawdopodobnie wzrastające zapylenie i zanieczyszczenia gazowe powietrza odpowiadają za wzrost zachorowalności na alergiczne zapalenie dróg oddechowych.
• Tzw hipoteza higieniczności: zmniejszenie częstości występowania zakażeń dzięki poprawie higieny oraz wprowadzeniu szczepień i antybiotyków. Czyli dzieci, które mają stały kontakt z różnymi mikroorganizmami chorobotwórczymi tak na prawdę mają mniejsze szanse na wykształcenie alergi!
WNIOSEK: alergia wywoływana jest przez współdziałanie czynników środowiskowych i genetycznych.
Jakie najczęściej występują alergie pokarmowe ?
U dzieci :
• Białko mleka krowiego
• Białko jajek
• Soja
• Orzechy
Badania wykazały, że 50% dzieci reagujących alergicznie na mleko krowie jest również uczulone na soj.
U dorosłych
• Orzechy
• Orzechy ziemne
• Skorupiaki ( krewetki , kraby , homary ,langusty
• Ryby (uważa sie ze najcześciej uczula dors)
• Soja
• Seler
• Pomidor
• Przypawy
• Owoce cytrusowe
Nadwrażliwości pokarmowe typu niealergicznego tylko enzymatycznego to
• Nietolerancja laktozy
• Fruktozemia
• Galaktozemia
FAKT: TE NADWRAŻLIWOŚCI MOGĄ WYSTĘPOWAĆ CZASOWO.
Co jest najtrudniejsze w leczeniu alergii pokarmowych?
1. Diagnostyka nie jest miarodajna w 100% w odróżnieniu do alergii wziewnyc.
2. Trzeba skupić się bardziej na obserwacji i objawach aniżeli wynikach badań (niestety wynik ujemny nie gwarantuje braku reakcji alergicznej na badany pokarm).
3. Mała świadomość i barak edukacji pacjentów.
4. Mała ilość specjalistów zajmujących się pacjentami alergiczny.
5. Nasza reakcja na alergen może się różnić i zmienić swoje natężenie pod wpływem takich czynników jak: ilość i częstotliwość spożytego alergenu, obróbka termiczna (niektóre alergeny są termo-stabilne, a więc reakcje niepożądaną może wywołać produkt surowy jak i gotowany; niektóre zaś pod wpływem temperatury, kiszenia czy fermentacji zmieniają swoją strukturę białek i nie są juz tak groźne i alergizujące, np. kiszenie soi wykazuje działanie hipoalergiczne; również orzeszki gotowane wykazują mniej agresywną i lepiej pszysfajalom formę niż prażone orzeszki ziemne; możliwa reakcja krzyżowa z innym pokarmem albo alergenem wziewnym, która spotęguje reakcje niepożądane; infekcja / wypadek /zabiegi chirurgiczne, czyli osłabienie systemu immunologiczneg.
Innymi czynniki które mogą potęgować reakcje na alergen to:
• Sport
• Stres
• Zanieczyszczenie pokarmu i jego przechowywanie, np siarczany używany jako konserwant w krewetkach może powodować astmę i pokrzywkę, nie sama krewetka
• Alkohol
• Miesiączka u kobiet
• Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ)
Jak zapobiegać alergiom u dzieci?
• Podawać jak najwięcej różnorodnych pokarmów nawet tych, które zaliczane są do grupy produktów wysoce alergizujących do 1 roku życia.
W tym okresie organizm dziecka nabywa odporności i pamięci immunologicznej. Czyli jeśli nie ma przeciwskazania i zalecenia lekarskiego- nie eliminujemy pokarmów tylko je wprowadzamy stopniowo pod kontrolą i przy obserwacji dziecka.
FAKT: dzieci, które urodziły się wiosną lub latem, jak wynika z badań przeprowadzonych w USA, Australii i Korei Południowej, rzadziej wykazują objawy alergii na pokarmy we wczesnym dzieciństwie. Obserwacje te tłumaczy się częstszą ekspozycją na promienie UV-B i większą syntezą aktywnej postaci witaminy D3, która jak już wspomniano ma modulujące działanie na układ immunologiczny.
• W prewencji alergii na pokarmy podkreśla się znaczenie witamin, a zwłaszcza witaminy D i A. Witamina A wpływa na prawidłowe dojrzewanie i funkcjonowanie nabłonków przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie modulujące na struktury układu immunologicznego umiejscowione w przewodzie pokarmowym..
• Stosując pełnowartościową dietę bogatą w świeże produkty, która zawiera odpowiednie lipidy. Badania epidemiologiczne wskazują na ryby i tłuszcze pochodzenia rybiego, które wykazują działania prewencyjne.
FAKT: wystąpienie alergii pokarmowej u dziecka zapowiada zwykle rozwój alergicznego nieżytu nosa i astmy oskrzelowej.
Jaki badania mamy dostępne na rynku do badania alergii pokarmowych?
• Testy skórne
• Testy prick by prick
• Testy DBPCFC czyli podwójnie ślepa kontrolowana, a placeb.