Jak co roku Environmental Working Group EWG (amerykańska organizacja non profit, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych) wydała raport o najbardziej zanieczyszczonych warzywach i owocach.
Badania były przeprowadzone na nieekologicznych uprawach. Kluczowe wnioski z Raportu :
- Prawie 70% z 48 próbek była zanieczyszczona przynajmniej jednym pestycydem
- Więcej niż 98% próbek truskawek, szpinaku, brzoskwiń, wiśni, jabłek zawierało co najmniej pozostałość jednego pestycydu.
- Pojedyncze próbki truskawek wykazały aż 20 różnych pestycydów.
- Próbki szpinaku miały średnio dwukrotnie więcej pozostałości pestycydów niż inne uprawy. Wykryto nawet DDT neurotoksyczny owadobójczy pestycydy!
- Awokado i kukurydza były najczystsze: tylko 1 procent próbek wykazało zanieczyszczenie pestycydami.
- Ponad 80% ananasów, szparagów, cebuli i kapusty papai nie wykazywała żadnych pozostałości pestycydów.
- Uwaga: Niektóre papaje są GMO, wybierz więc ich organiczną wersję tego uniknąć.
- Średni ziemniak miał wagowo więcej pestycydów niż jakiekolwiek inne produkt
- pojedyncza próbka winogron i słodkiej papryki zawierała aż 15 pestycydów
Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa według EWG.
Truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler, pomidory słodkie, czerwona papryka, ziemniaki
Najczystsze warzywa i owoce według EWG.
Do tej grupy zaliczają się produkty, które są najmniej skażone pestycydami. kukurydza* z upraw ekologicznych nie GMO, awokado, ananas, kapusta, cebula, mrożony groszek, papaja z upraw ekologicznych (nie GMO), szparagi, mango, bakłażan, melon, kiwi, kantalupa, kalafior, grejpfrut.
Trzeba pamiętać, że badania przeprowadzane są tylko na rynku amerykańskim. Warto mimo wszystko mieć w pamięci tę listę, gdyż bardzo często warzywa i owoce są importowane z tych samych krajów co do USA!
Źródło: https://draxe.com/dirty-dozen/ http://surojadek.com/najzdrowsze-warzywa-i-owoce/