Nowe badania opublikowane w dzienniku Food and Nutrition Research zebrały dane z 42 europejskich krajów.

Wyniki mogą nas zaskoczyć, bowiem naukowcy nie znaleźli zależności między tłuszczami nasyconymi a chorobami sercowo-naczyniowymi (ang. cardio-vascular disease, CVD)! Pomimo, że takie informacje znajdują się w oficjalnych, rządowych zaleceniach żywnościowych. Szczególnie niskie ryzyko CVD występowało przy konsumpcji tłuszczów i białek zwierzęcych.

Znaleziono natomiast powiązanie pomiędzy dietą bogatą w węglowodany, o wysokim indeksie glikemicznym i zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych!

 

My, jak zwykle, przy doborze odpowiedniej diety zalecamy konsultację z dietetykiem.

 

 

Źródło: http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/31694

POWRÓT

©Copyright 2016 - Nowacki Chiropraktyka. All rights reserved. Realizacja: 3motion strony www wrocław