Naukowcy podejrzewają, że dieta bogata w cukry i tłuszcze przetworzone może wpłynąć na postęp choroby zwyrodnieniowej krążków międzykręgowych (dyskopatię) poprzez tworzenie tzw. końcowych produktów glikacji (AGE).
Na stronie spineuniverse.com opisane są 5 letnie badania, w których naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute and the Icahn School of Medicine będą badać związek pomiędzy dietą, cukrzycą typu 2 a zwyrodnieniem kręgosłupa. Wstępne badania na myszach wykazują wzajemną zależność powyższych, lecz nie ustalono jeszcze związku przyczynowo-skutkowego u ludzi.
Niemniej jednak jeśli cierpisz na dyskopatię, radzimy już teraz zainteresować się swoją dietą. Co prawda na ostateczne wyniki badań poczekamy jeszcze 5 lat, ale redukcja cukrów oraz tłuszczów przetworzonych w codziennym menu może tylko wpłynąć na ciebie pozytywnie!