Czy dieta bogata w cukry i tłuszcze przyspieszy chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa?

 

Naukowcy podejrzewają, że dieta bogata w cukry i tłuszcze przetworzone może wpłynąć na postęp choroby zwyrodnieniowej krążków międzykręgowych (dyskopatię) poprzez tworzenie tzw. końcowych produktów glikacji (AGE).

Na stronie spineuniverse.com opisane są 5 letnie badania, w których naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute and the Icahn School of Medicine będą badać związek pomiędzy dietą, cukrzycą typu 2 a zwyrodnieniem kręgosłupa. Wstępne badania na myszach wykazują wzajemną zależność powyższych, lecz nie ustalono jeszcze związku przyczynowo-skutkowego u ludzi.

 

Niemniej jednak jeśli cierpisz na dyskopatię, radzimy już teraz zainteresować się swoją dietą. Co prawda na ostateczne wyniki badań poczekamy jeszcze 5 lat, ale redukcja cukrów oraz tłuszczów przetworzonych w codziennym menu może tylko wpłynąć na ciebie pozytywnie!

 

 

Źródło: https://www.spineuniverse.com/professional/news/can-diet-high-processed-fat-sugar-cause-disc-degeneration

POWRÓT

©Copyright 2016 - Nowacki Chiropraktyka. All rights reserved. Realizacja: 3motion strony www wrocław