Nadciśnienie- czy musisz zrezygnować z kawy?

 

Jak zwykle przewrotność w zaleceniach... Powszechnie uważa się, że kofeina podnosi ciśnienie więc osobom z nadciśnieniem zazwyczaj zaleca się eliminacje lub dużą restrykcję w ilości wypitych kaw. Okazuje się jednak, że kawa może być zalecana, a nawet wskazana dla nadciśnieniowców!

Dlaczego?

 

Kawa to dobre źródło antyoksydantów, a dodatkowo wykazano związek pomiędzy spożyciem kawy a zmniejszeniem ryzyka takich chorób jak cukrzyca, niewydolność serca, choroby Parkinsona i Alzheimera czy depresja.

 

Kawa zawiera grupy silnych substancji chemicznych zwanych kwasami chlorogenowymi, będącymi głównym składnikiem polifenoli również należących do przeciwutleniaczy. Naukowcy dowiedli, że spożycie kwasów chlorogenowych może spowodować obniżenie ciśnienia ponieważ zwiększa produkcję tlenku azotu- bardzo ważnej substancji regulującej ciśnienie krwi, która wspomaga rozluźnienie ścian tętnic.

To inne spojrzenie na kawę rozpoczęło badanie opublikowane w roku 2013. Informacje pochodziły z publikacji “Association of coffeedrinking with total and cause-specific mortality” autorstwa N.D. Freedman i wsp. w której omówiono wyniki 14 letniego, prospektywnego badania kohortowego, a mianowicie, że picie kawy [1]: W populacji kobiet i mężczyzn istotnie zmniejsza ryzyko zgonu z każdej przyczyny. W populacji kobiet i mężczyzn picie kawy istotnie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca, chorób układu oddechowego, udaru mózgu.

Kolejne szwedzkie badanie kohortowe przeprowadzone przez Susanna C. Larsson i wsp. trwające ponad 10 lat w grupie niemal 35 000 kobiet wykazało, że brak jest korelacji miedzy wysokim spożyciem kawy, a wystąpieniem zawału. Tymczasem okazało się, iż przypadki zawału wśród kobiet były częstsze w grupie pijących mało kawy (mniej niż jedna filiżanka na dzień) niz niepijących wcale!!!

Również według naukowców z Korei Południowej nie ma potrzeby eliminowania kawy.

 

Według ich badań kilka filiżanek kawy dziennie pozwala uniknąć niedrożności tętnic, będących przyczyną chorób serca. Koreańczycy przebadali pod tym kątem 25 tys. osób – kobiet i mężczyzn.

 

Także brak jest podstaw do pełnej eliminacji spożycia kawy w przebiegu nadciśnienia tętniczego. Tylko pamietajmy o umiarze : nadużywanie kofeiny może skutkować: nerwowością, rozdrażnieniem, problemami z zaśnięciem, a także problemami gastrycznymi. Duże ilości wypijanej kawy nasilają objawy napięcia przedmiesiączkowego. Mogą również zaostrzać objawy choroby wrzodowej.

Eksperci Europejskiego Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w specjalnym raporcie ostrzegają też, że pięć filiżanek espresso to maksimum, nadmiar kofeiny zaś może się przyczyniać do chorób serca, podwyższać ciśnienie, wywoływać bezsenność, nerwowość, a nawet sprzyjać atakom paniki. Liczne badania wykazują, że picie dziennie więcej niż czterech filiżanek kawy może obniżyć mineralizację kości. Fakty do zapamiętania:

 

Przy nadciśnieniu nie trzeba rezygnować w 100 % z kawy. Ważne aby poznać swoją własną tolerancje na kofeinę- część z nas genetycznie nie przyswaja kofeiny, więc takie osoby powinny zrezygnować z niej w 100%. Niezwykle ważna jest jakość i sposób przyrządzanej kawy.

 

Sugeruje się picie filtrowanej kawy arabiki. Warto tez zauważyć, że badania najczęściej prowadzone są na kawie czarnej, nie z mlekiem... Mleko - laktoza- podnosi indeks glikemiczny i ma zupełnie inne działania na organizm aniżeli kawa espresso.

 

 

 

Źródła: Neal D. Freedman, Ph.D., Yikyung Park, Sc.D., Christian C. Abnet, Ph.D., Albert R. Hollenbeck, Ph.D., and Rashmi Sinha, Ph.D. Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality N Engl J Med 2012; 366:1891-1904 Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Coffee consumption and risk of stroke in women. Stroke. 2011 Apr;42(4):908-12.

POWRÓT

  ul. Podwale 73/73A
           lok. 24 Wrocław

  info@chiropraktyka.wroclaw.pl

  71 305 0109, 730 107 807

©Copyright 2016 - Nowacki Chiropraktyka. All rights reserved. Realizacja: 3motion strony www wrocław