Dla czego warto spożywać kasze jaglaną regularnie? Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz i uznana jest za najzdrowszą ze wszystkich kasz.
Otrzymuje się ją z nasion prosa, które jest pseudo-zbożem. Co ciekawe, uprawiono ją już w epoce neolitu, a znana była w Chinach już około 2800r p.n.e. Teraz w okresie zimowym kiedy wszyscy dookoła chorują i mają obniżoną odporność warto w szczególności zainteresować się i wprowadzić kaszę jaglaną na stałe do naszego jadłospisu.
Właściwości królowej kasz.
- jest zasadotwórcza
- jest kaszą bezglutenową więc spokojnie można ją jeść na diecie eliminacyjnej
- posiada funkcje oczyszczania organizmu z toksyn , metali ciężkich jak również grzybów typu kandydoza
- jest lekkostrawna i obniża poziom kwasów żołądkowych
- ma właściwość termoregulacyjne więc jest szczególnie zalecana w okresie jesienno zimowym i dla 'zmarzluchów'
- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny ) więc w okresie przeziębień i kataru powinna być w szczególności regularnie spożywana
- ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne
- obniża poziom cholesterolu
- ma dużo przyswajalnego białka zawiera lecytnę i tryptofan, które korzystnie wpływają na pamięć
- bogata jest w krzem a tym samym zapobiega odwapnianiu kości
- wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia przemianę materii
- bogata w witany E więc neutralizuje szkodliwą działalność wolnych rodników
- ma najwyższą zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6 wśród innych kasz i jako nieliczna z zawiera spore ilości żelaza, miedzi, fosforu, potasu, a przede wszystkim magnezu, który naturalnie obniża ciśnienie
Warto zapamiętać że, do lepszej regeneracji układu trawiennego, szczególnie żołądka lepiej kupować odmianę bardziej żółtą. Karoten jest bowiem w dużej mierze odpowiedzialny za odbudowę podrażnionej śluzówki (1).
Dla kogo kasza jaglana?
- dla każdego, w szczególności dla osób borykających się z niedokrwistością, problemami trawiennymi, nadkwasotą, refluksem i wrzodami żołądka
- dla studentów, uczniów, sportowców i każdego, kto jest aktywnie umysłowo i fizycznie
- w diecie dziecka może się pojawić się już od 6 miesiąca życia (w postaci kaszek albo płatków jaglanych) i powinna od tego czasu być stałym pokarmem naszych dzieci!!!!
Kto powinien uważać na zbyt częste spożywanie kaszy jaglanej?
Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny- 71 (dla porównania kasza gryczana ma 50) i jest kaloryczna: np. 100g kaszy jaglanej to 350 kalorii, więc osoby z dużą nadwagą insulinoopornością i diabetycy powinny uważać aby nie spożywać jej w nadmiarze. Kasza jaglana może zakłócać pracę tarczycy.
Jakie minusy kaszy jaglanej?
- może być gorzka, dlatego tak ważny jest sposób jej przechowywania, gotowania i jakości
- zawiera związki anty-odżywcze, fityniany, które utrudniają przyswajanie składników odżywczych
- długo się gotuje więc jeśli mamy plan ugotować ją na śniadanie musimy wybrać luźniejszy poranek lub zrobić ją dzień wcześniej
Zawarte w kaszy jaglanej witaminy jak E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, warto zatem pamiętać o tym aby spożywać ją wraz z dobrej jakości tłuszczami- najlepiej roślinnymi, tłoczonymi na zimno.
Kasza jaglana w liczbach.
W 100g (ok. pół szklanki) | W 180g (cała szklanka) | |
Energia (kcal) | 346 | 623 |
Białko (g) | 10,5 | 18,9 |
Tłuszcz (g) | 2,9 | 5,2 |
Węglowodany (g) | 71,6 | 128,9 |
Błonnik (g) | 3,2 | 5,8 |
Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania.
Metod jest bardzo dużo. Można:
- prażyć na suchej patelni lub w garnku aż kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach (trzeba uważać aby nie spalić), a następnie przelewanie wrzątkiem.
- zamiast prażenia dokładnie kaszę wypłukać pod bieżącą wodą (najpierw zimną, a później ciepłą/wrzącą).
- najlepiej ją namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem aby pozbyć się fitynianów.
Gdzie sprawdza się kasza jaglana?
Kaszę jaglaną można użyć w wielu potrawach. Sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych:
- jaglankach porannych
- jednogarnkowych daniach
- obiadach- jako prosty i lubiany przez nas dodatek do wegańskich kotletów, gulaszów etc.,
- zupach
- ciastach i ciastkach
- placuszkach i naleśnikach
- tartach
Przepisy.
JAGLANKA DLA 8 MIESIĘCZNEGO DZIECKA
- 3 łyżki płatków jaglanych + zmielone nasiona słonecznika + łyżeczka sezamu + starte jabłuszko lub gruszka + łyżeczka oleju lnianego
- *Ugotować na wodzie.
JAGLANKA DLA CAŁEJ RODZINY
- dla 4 osób ( zdrowych, bez żadnych dolegliwości i zdiagnozowanych chorób czy alergii)
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 2 szklanka wody + 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki nasion słonecznika + sezam + garstka rodzynek + 1 starte jabłko
- można dodać banana
JAGLANKA DLA SPORTOWCÓW I DZIECI, KTÓRE REGULARNIE ĆWICZĄ
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) + 1 szklanka mleka ryżowego lub innego roślinnego + 1 szklanka wody + pół łyżeczki cynamonu + garść owoców jagodowych wedle uznania + 1 łyżka masła lub olej kokosowy /czy konopny/ + pół pokrojonego banana
Więcej smacznych i odżywczych przepisów na http://www.olgasmile.com/przepisy/skladniki/przepisy-z-kasza-jaglana
Źródło:
- „Jaglany detoks " Marek Zaremba (1)
- http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-jaglanej
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-millet.html