Dla czego warto spożywać kasze jaglaną regularnie? Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz i uznana jest za najzdrowszą ze wszystkich kasz.

Otrzymuje się ją z nasion prosa, które jest pseudo-zbożem. Co ciekawe, uprawiono ją już w epoce neolitu, a znana była w Chinach już około 2800r p.n.e. Teraz w okresie zimowym  kiedy wszyscy dookoła chorują i mają obniżoną odporność warto w szczególności zainteresować się i wprowadzić kaszę jaglaną na stałe do naszego jadłospisu.

 

Właściwości królowej kasz.

  • jest zasadotwórcza
  • jest kaszą bezglutenową więc spokojnie można ją jeść na diecie eliminacyjnej
  • posiada funkcje oczyszczania organizmu z toksyn , metali ciężkich jak również grzybów typu kandydoza
  • jest lekkostrawna i obniża poziom kwasów żołądkowych
  • ma właściwość termoregulacyjne więc jest szczególnie zalecana w okresie jesienno zimowym i dla 'zmarzluchów'
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny ) więc w okresie przeziębień i kataru powinna być w szczególności regularnie spożywana
  • ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne
  • obniża poziom cholesterolu
  • ma dużo przyswajalnego białka zawiera lecytnę i tryptofan, które korzystnie wpływają na pamięć
  • bogata jest w krzem a tym samym zapobiega odwapnianiu kości
  • wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia przemianę materii
  • bogata w witany E więc neutralizuje szkodliwą działalność wolnych rodników
  • ma najwyższą zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6 wśród innych kasz i jako nieliczna z zawiera spore ilości żelaza, miedzi, fosforu, potasu, a przede wszystkim magnezu, który naturalnie obniża ciśnienie

 

Warto zapamiętać że, do lepszej regeneracji układu trawiennego, szczególnie żołądka lepiej kupować odmianę bardziej żółtą. Karoten jest bowiem w dużej mierze odpowiedzialny za odbudowę podrażnionej śluzówki (1).

 

 

Dla kogo kasza jaglana?

  • dla każdego, w szczególności dla osób borykających się z niedokrwistością, problemami trawiennymi, nadkwasotą, refluksem i wrzodami żołądka
  • dla studentów, uczniów, sportowców i każdego, kto jest aktywnie umysłowo i fizycznie
  • w diecie dziecka może się pojawić się już od 6 miesiąca życia (w postaci kaszek albo płatków jaglanych) i powinna od tego czasu być stałym pokarmem naszych dzieci!!!!

 

Kto powinien uważać na zbyt częste spożywanie kaszy jaglanej?

Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny- 71 (dla porównania kasza gryczana ma 50) i jest kaloryczna: np. 100g kaszy jaglanej to 350 kalorii, więc osoby z dużą nadwagą insulinoopornością i diabetycy powinny uważać aby nie spożywać jej w nadmiarze. Kasza jaglana może zakłócać pracę tarczycy.

 

Jakie minusy kaszy jaglanej?

  • może być gorzka, dlatego tak ważny jest sposób jej przechowywania, gotowania i jakości
  • zawiera związki anty-odżywcze, fityniany, które utrudniają przyswajanie składników odżywczych
  • długo się gotuje więc jeśli mamy plan ugotować ją na śniadanie musimy wybrać luźniejszy poranek lub zrobić ją dzień wcześniej

 

Zawarte w kaszy jaglanej witaminy jak E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, warto zatem pamiętać o tym aby spożywać ją wraz z dobrej jakości tłuszczami- najlepiej roślinnymi, tłoczonymi na zimno.

 

 

Kasza jaglana w liczbach.

 

  W 100g (ok. pół szklanki) W 180g (cała szklanka)
Energia (kcal) 346 623
Białko (g) 10,5 18,9
Tłuszcz (g) 2,9 5,2
Węglowodany (g) 71,6 128,9
Błonnik (g) 3,2 5,8

 

Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania.

Metod jest bardzo dużo. Można:

  • prażyć na suchej patelni lub w garnku aż kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach (trzeba uważać aby nie spalić), a następnie przelewanie wrzątkiem.
  • zamiast prażenia dokładnie kaszę wypłukać pod bieżącą wodą (najpierw zimną, a później ciepłą/wrzącą).
  • najlepiej ją namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem aby pozbyć się fitynianów.

 

Gdzie sprawdza się kasza jaglana?

Kaszę jaglaną można użyć w wielu potrawach. Sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych:

  • jaglankach porannych
  • jednogarnkowych daniach
  • obiadach- jako prosty i lubiany przez nas dodatek do wegańskich kotletów, gulaszów etc.,
  • zupach
  • ciastach i ciastkach
  • placuszkach i naleśnikach
  • tartach

 

Przepisy.

JAGLANKA DLA 8 MIESIĘCZNEGO DZIECKA

  • 3 łyżki płatków jaglanych + zmielone nasiona słonecznika + łyżeczka sezamu + starte jabłuszko lub gruszka + łyżeczka oleju lnianego
  • *Ugotować na wodzie.

 

JAGLANKA DLA CAŁEJ RODZINY

  • dla 4 osób ( zdrowych, bez żadnych dolegliwości i zdiagnozowanych chorób czy alergii)
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 2 szklanka wody + 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki nasion słonecznika + sezam + garstka rodzynek + 1 starte jabłko
  • można dodać banana

 

JAGLANKA DLA SPORTOWCÓW I DZIECI, KTÓRE REGULARNIE ĆWICZĄ

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) + 1 szklanka mleka ryżowego lub innego roślinnego + 1 szklanka wody + pół łyżeczki cynamonu + garść owoców jagodowych wedle uznania + 1 łyżka masła lub olej kokosowy /czy konopny/ + pół pokrojonego banana

 

Więcej smacznych i odżywczych przepisów na http://www.olgasmile.com/przepisy/skladniki/przepisy-z-kasza-jaglana

 

 

Źródło:

 

 

POWRÓT

©Copyright 2016 - Nowacki Chiropraktyka. All rights reserved. Realizacja: 3motion strony www wrocław